-Proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă-

Asociația Arte dell’Anima implementează în perioada august-noiembrie 2023 proiectul educațional-cultural „#HELP”, proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Proiectul #HELP are ca scop promovarea conștientizării bolilor psihice prin asigurarea accesului universal la servicii de informare, educare și consiliere în rândul tinerilor. Proiectul oferă cadrul de reflecție pentru implementarea unor acțiuni culturale care facilitează întâlnirea dintre echipa artistică, experții din domeniul medical și publicul participant, prin discuții și dezbateri pe tema depresiei. Implicarea participativă a tinerilor în analizarea cauzelor depresiei prin intermediul unor produse culturale non-formale și abordări interdisciplinare are ca miză sensibilizarea tinerilor asupra efectelor acestui fenomen, recunoașterea persoanelor în nevoie și îndrumarea acestora către ajutor de specialitate.

Conform Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, Asociația Arte dell’Anima vine în sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă cu o propunere de proiect care să ducă la atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 3 « Sănătate și Bunăstare » și la realizarea de activități dedicate Săptămânii Dezvoltării Durabile, prin promovarea conștientizării bolilor psihice, ce sunt mult subevaluate în raportările periodice, conform Raportului național al stării de sănătate a populației din 2016, publicat de Institutul Național de Sănătate Publică.

În cadrul proiectului, vor avea loc șase reprezentații ale spectacolului „N-am văzut nimic” de Andreea Tănase, regia Mara Oprea, spectacol selectat în cadrul Festivalului Național de Teatru 2023, modulul FNT Educațional, astfel:

În cadrul proiectului, vor avea loc șase reprezentații ale spectacolului „N-am văzut nimic” de Andreea Tănase, regia Mara Oprea, spectacol selectat în cadrul Festivalului Național de Teatru 2023, modulul FNT Educațional, astfel:

  • 18 septembrie, ora 19:00 – Teatrul Excelsior București
  • 25 septembrie, ora 19:00 – Teatrul George Ciprian Buzău
  • 2 octombrie, ora 19:00 – Teatrul Tudor Vianu Giurgiu
  • 10 octombrie, ora 18:00 – Teatrul Toma Caragiu Ploiești
  • 16 octombrie, ora 19:00 – Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” Caracal
  • 30 octombrie, ora 19:00 – Teatrul Excelsior

Toate reprezentațiile vor fi urmate de discuții și dezbateri aplicate cu psihologul proiectului, Carmen Buși. Toate evenimentele și produsele din cadrul proiectului sunt gratuite.

Spectacolul spune povestea a cinci prieteni care se apropie printr-un joc aparent inofensiv. Lucrurile scapă de sub control, iar viața lor se schimbă în momentul în care se lovesc de un eveniment tragic. „Există viață după moarte?”, „Trăim și murim singuri?” și „Cine e de vină?” sunt doar câteva dintre întrebările cu care se confruntă, încercând să descifreze cum s-a ajuns în acel punct. Prin abordarea unor teme actuale precum depresia, anxietatea și efectele acestora, se conturează un spectacol care vorbește despre emoțiile, gândurile și problemele adolescenților de azi.

Echipa spectacolului:

Text: Andreea Tănase

Regia: Mara Oprea

Asistent regie: George Zamfir

Scenografia: Gabi Albu

Coregrafia: Ruxandra Bobleagă

Light design: Daniel Klinger

Muzică și versuri: Cojo

Prod. By: RAW BEATGANG

Sound design: Adrian Piciorea&Cojo

Mulțumiri speciale echipei tehnice a proiectului: Nichita Teodorescu și Daniel Popescu !

Distribuție:

LEXI, 18 ani – Daria Pentelie

TOMA, 18 ani – Eduard Chimac

AMI, 16 ani – Reka Kovacs

MARIUS, 18 ani – Vlad Lință

ELA, 18 ani – Maruca Băiașu

Spectacol recomandat persoanelor cu vârsta de peste 14 ani.

ATENȚIE! Spectacolul poate conține efecte luminoase puternice care pot afecta copiii sau persoanele care suferă de epilepsie!

Motivați de motto-ul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă pentru ODD3 – Sănătate și Bunăstare:„Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează” – Schopenhauer, Asociația Arte dell’Anima aduce în fața publicului o temă de maximă relevanță la nivel național și internațional.

Despre Asociația ARTE DELL’ANIMA

Asociația Arte dell’Anima este o organizaţie neguvernamentală non-profit, înființată în 2015, cu sediul în București, Strada Făinari, nr. 17D.

Puteți urmări desfășurarea proiectului pe www.artedellanima.ro și aici:

Un proiect implementat de Asociația Arte dell’Anima prin manager de proiect Crina Lință și realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Proiectul #HELP s-a încheiat aseară cu speranța conștientizării comunității asupra necesității protejării sănătății emoționale

 

Asociația Arte dell’Anima este bucuroasă să anunțe încheierea cu succes a proiectului educațional-cultural „#HELP”, sprijinit de Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Acest proiect a avut ca scop promovarea conștientizării bolilor psihice prin asigurarea accesului universal la servicii de informare, educare și consiliere în rândul tinerilor.

Adevăr, prietenie, emoție, responsabilitate, iubire, mamă sunt câteva dintre cuvintele cu care tinerii au plecat în gând aseară, după ultima reprezentație a spectacolului „N-am văzut nimic” de Andreea Tănase, regia Mara Oprea din cadrul proiectului. Evenimentul de încheiere a avut loc pe data de 30 octombrie la Teatrul Excelsior, co-producătorul spectacolului, și s-a bucurat de prezența unor personalități notabile.

„În seara aceasta ne-am deschis sufletele. Eu sunt încă sub impulsul acestui spectacol minunat și adevărat! (…)A fost extraordinar! Ați trecut din virtual în realitate. Din păcate, uneori, tinerii nu mai știu să facă diferența. Trebuie să trăiți viața reală, trebuie să discutați mai mult, trebuie să vă deschideți sufletele!”, a declarat consilierul de stat László Borbély. Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a subliniat faptul că va continua să sprijine proiecte care să le ofere tinerilor un spațiu sigur de exprimare și care să inspire tinerii să devină oameni activi în societate.

La eveniment a participat și Dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical, șeful Compartimentului de Antropologie Culturală și Socială, Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Romane, membru în Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD) care a adăugat faptul că fiecare dintre noi are o responsabilitate, pornind de la grija față de cei apropiați, să privim în jurul nostru, concluzionând : „Am certitudinea că și în cea mai neagră suferință, că și în cea mai puternică anxietate, există ceva uman și ne putem ajuta unii pe alții.”

De asemenea, doamna Ramona Dabija, comisar șef de poliție, Director al Agenției Naționale Antidrog a luat cuvântul la această întâlnire, îndrumând tinerii ce se confruntă cu consumul de droguri spre consiliere gratuită, într-un program nou, ce urmează a fi lansat.

Totodată, Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a subliniat necesitatea tratamentului și a pus accentul pe modul în care spectacolul prezintă situații reale, cu care orice persoană se poate confrunta.

În cadrul proiectului au avut loc 6 reprezentanții în 5 locații: Teatrul Excelsior București, Teatrul George Ciprian Buzău, Teatrul Tudor Vianu Giurgiu, Teatrul Toma Caragiu Ploiești, Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” Caracal. Pe această cale, dorim să le mulțumim pentru toată implicarea și susținerea de care au dat dovadă.

Peste 800 de spectatori adolescenți au fost sensibilizați prin această piesă de teatru. Aceștia au avut ocazia să se implice și în discuțiile și dezbaterile post-spectacol cu psihologul proiectului, Carmen Buși. Toate evenimentele și produsele din cadrul proiectului au fost oferite gratuit, în spiritul promovării accesului universal.

Mulțumim sponsorilor evenimentului : Aqua Carpatica, Florăria Kara.

Acest proiect a fost implementat cu pasiune de către Asociația Arte dell’Anima, sub coordonarea managerului de proiect, Crina Lință, și a fost realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Pentru a afla mai multe despre proiect și activitățile noastre, vă invităm să vizitați site-ul nostru: www.artedellanima.ro, iar pentru informații suplimentare și contact, ne puteți găsi la: telefon: 0733.060.033 și e-mail: teatru@artedellanima.ro.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.